Naraščajoče grožnje vohunjenja in kibernetskih napadov nemški industriji

Nemška podjetja in raziskovalne ustanove morajo postati previdnejša zaradi vse večjih vohunskih groženj, zlasti iz Rusije in Kitajske, so v Berlinu dejali vladni in varnostni strokovnjaki.

Najbolj ogroženi sektorji v Nemčiji so letalska in vesoljska industrija, biotehnologija, industrijska robotika, komunikacijska tehnologija in strojništvo. Foto: Mercedes-Benz Group AG.

Nemški Urad za zaščito ustave se je na dogodku "Svet v nemiru - izzivi za naše dobavne verige, raziskave in kritično infrastrukturo" sestal z Zavezništvom za varnost v podjetjih. Sinan Selen, podpredsednik Nemške notranje obveščevalne agencije v Uradu za zaščito ustave, je izpostavil, da avtoritarni režimi poleg klasičnega vohunjenja uporabljajo tudi metode, kot so napotitev raziskovalcev v imenu države, novačenje nemških znanstvenikov in izvajanje kampanj kibernetskih napadov.

Najbolj ogroženi sektorji v Nemčiji so letalska in vesoljska industrija, biotehnologija, industrijska robotika, komunikacijska tehnologija in strojništvo. Grožnje nemški industriji ne predstavlja samo vojna v Ukrajini temveč tudi morebitni konflikt v Aziji, zato bi se morala po besedah predstavnikov Nemškega sveta za zunanje zadeve podjetja bolj zavedati tudi varnosti v dobavnih verigah. (DPA)