CREAplus z ugledno nagrado Concordia za ženske v industriji kibernetske varnosti

Evropski konzorcij za kibernetsko varnost je letošnjo nagrado CONCORDIA Women's Awards 2022 za ženske v industriji kibernetske varnosti podelilo slovenskemu podjetju CREAplus.

Nagrade CONCORDIA Women's Awards so namenjene majhnim in srednjim podjetjem za kibernetsko varnost, ki uspešno izvajajo ukrepe pri enakosti spolov in raznolikosti delovnega okolja. V CREAplus so nagrado prejeli zaradi poslovne kulture, ki temelji na enakem prispevku žensk in moških pri ustvarjanju poslovnih učinkov. Čeprav podjetje CREAplus deluje v segmentu kibernetske varnosti, ki je tradicionalno v domeni moških strokovnjakov, ženske zasedajo tako vodilna kot strokovna delovna mesta, za kar so tudi enako plačane in motivirane kot moški.

»Počaščeni smo, da so v vodilnem evropskem konzorciju za kibernetsko varnost prepoznali naše dejavnosti pri izboljševanju vloge žensk v družbi,« je povedal Mitja Trampuž, direktor CREAplus.

V podjetju že vrsto let stremijo k enakosti spolov. Ženske tako zasedajo ključna mesta, od vodenja in administracije do razvoja, pri čemer so enako plačane in nagrajene ter imajo enake možnosti za napredovanje kot njihovi moški kolegi.

»Izvajamo vrsto programov, s katerimi podpiramo vlogo ženske v službi in družbi. Pravzaprav je ta enakost spolov vgrajena v kulturo naše organizacije. Pri dodeljevanju nalog in odgovornosti ter posledično nagrajevanju, napredovanju in plačilu dejansko štejeta samo znanje in zavzetost, nikakor pa ne spol, svetovni nazor ali družinski status,« je izpostavil Trampuž.

Med ključnimi ženskami v podjetju sta Julianna Pihlar, izvršna direktorica ter vodja trženja in prodaje ter dr. Nastja Cepak, ki vodi kriptografski oddelek. Skupno v tem visoko tehnološkem podjetju deluje že 35 odstotkov žensk, ki poleg tradicionalnih mest v administraciji zasedajo še mesta v raziskavah in razvoju.

V CREAplus enakosti spolov ne obravnavajo samo na ravni podjetja, temveč skrbijo tudi za izboljšanje vloge ženske v družbi.

»Stremimo k enakosti spolov, pri čemer pa se zavedamo, da imajo ženske sodelavke, predvsem tiste z otroki, več obveznosti kot njihovi sodelavci. Spodbujamo jih tudi pri njihovem širšem udejstvovanju v družbi. Po drugi strani omogočamo moškim, da se lahko bolj vključujejo v družinsko življenje in tako razbremenijo svoje partnerke,« je še razložil Trampuž.

Letošnje prijave za nagrado Concordia je ocenilo pet strokovnjakov za kibernetsko varnost iz industrije in akademskih krogov. Pri nagradi za industrijo, v kateri je zmagala CREAplus, so obravnavali predvsem vpliv na poslovne učinke, ki so jih prinesli ukrepi za enakost spolov v podjetju, ter inovativnost izvedenih ukrepov.

O konzorciju CONCORDIA in nagradah CONCORDIA Women's Awards

Konzorcij CONCORDIA (Cyber security competence for research and innovation) vključuje visoko usposobljene univerze, podjetja, javne ustanove in druge organizacije iz Evropske unije, z namenom povezovanja raziskovalne odličnosti in konkurenčnosti EU pri kibernetski varnosti.

Združenje je nagrade CONCORDIA Women's Awards ustanovilo za izkazovanje časti ženskam v kibernetski varnosti. Nagrade v kategorijah podjetništvo, izobraževanje ter industrija so namenjene prepoznavanju izjemnih žensk, ki delujejo na področju kibernetske varnosti in zasebnosti. V združenju želijo z nagradami spodbuditi mlade ženske, da nadaljujejo svojo poklicno pot v kibernetski varnosti in hkrati pohvaliti ženske za njihove izjemne prispevke in dosežke.