Mladim talentom za kibernetsko varnost na voljo platforma Hack The Box

Letošnji slovenski udeleženci tekmovanja European Cybersecurity Challenge 2023 bodo morali pokazati več kot v prejšnjih letih. URSIV aktivneje v vzgojo mladih talentov za kibernetsko varnost že v srednjih šolah.

Foto: David Bohmann

Urad vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost je v sklopu priprav na tekmovanje European Cybersecurity Challenge 2023, ki bo potekalo od 24. do 27 oktobra v Hamarju na Norveškem, mladim talentom za informacijsko varnost omogočil dodatno platformo za izobraževanje in usposabljanje, s katero bodo lahko lažje nadgradili in utrdili svoje znanje.  Gre za dva modula platforme Hack The Box, Hacking labs in Academy.

»Priprave na tekmovanje mladih talentov v kibernetski varnosti smo letos zastavili nekoliko drugače kot prejšnja leta. Člani slovenske ekipe bodo izbrani na osnovi doseženega uspeha na hekatonih in pri reševanju izzivov skozi daljše časovno obdobje. Sodelujoči v Kibertalentu namreč vsak vikend rešujejo kibernetske izzive,« je povedal Marjan Kavčič, vodja Sektorja za dvig odpornosti v Uradu vlade za informacijsko varnost.

Platforma Hack the Box je namenjena preizkušanju veščin v etičnem hekingu in informacijski varnosti. Uporabnikom omogoča, da se preizkusijo v različnih scenarijih, kot so napadi na gostitelja, razkrivanje ranljivosti, odkrivanje informacij in varnostna analiza. Modul Academy vsebuje več tisoč različnih ciljev, ki jih je mogoče napasti, za vsak cilj pa so na voljo navodila za napad, vključno z informacijami o IP-naslovu cilja, uporabniškem imenu in geslu za dostop ter omejitvah za napad. V modulu Hacking labs pa uporabniki napadajo cilje in iščejo ranljivosti ter, ko najdejo zastavico, le to vpišejo za rešitev problema. Do platforme lahko dostopajo vsi, ki izpolnjujejo pogoje in se prijavijo v Kibertalent.

»Hack The Box bo na voljo vsem, ki se bodo prijavili za sodelovanje prek spletne strani Kibertalent.si. Je pa res, da morajo sodelujoči izpolnjevati starostni pogoj, in sicer da so v letošnjem letu stari od 15 do 25 let,« je razložil Kavčič.

V URSIV si želijo k sodelovanju pritegniti čim več mladih do 20 let, ki bi skupaj s starimi od 20 do 25 let sestavljali ekipo desetih tekmovalcev. K sodelovanju so vabljeni tako fantje kot dekleta, ki so še posebej dobrodošla. »Čeprav imajo običajno vse sodelujoče države težave z zagotavljanjem zastopanosti juniorjev in deklet v ekipah, ni nujno, da bo tako tudi v slovenski ekipi,« je optimističen Kavčič. Slovensko ekipo želijo oblikovati do junija, nato pa bodo morda organizirali še krajši tabor, na katerem bi se ekipa bolje povezala.

Vse priprave in samo udeležbo na tekmovanju bo financiral Urad Vlade RS za informacijsko varnost. Slednji načrtuje projekt Kibertalent iz prvotnega okvira sodelovanja na tekmovanju ECSC razširiti tudi na vzpostavitev mreže srednjih šol, kjer bi mladi talenti lahko dobili znanje s področja kibernetske varnosti.