Starejši so lahke žrtve telefonskih prevar

V Veliki Britaniji so aretirali vodjo kriminalne združbe Kingspin in več kot 70 sodelavcev, ki so preko goljufij z lažnimi sorodniki oškodovali več sto starejših oseb za preko 5 milijonov evrov.

Starejši so lahke žrtve telefonskih prevar
V Eurpolu svetujejo, da prebivalci neznanim klicateljem ne posredujejo osebnih ali finančnih podatkov, saj organi pregona ali drugi uradniki nikoli ne zahtevajo denarja ali plačil po telefonu ali osebno. Ob prejemu takšnega klica je treba takoj odložiti slušalko in poklicati policijo.

Organi pregona iz Nemčije, Poljske in Združenega kraljestva so ob podpori Europola izsledili in aretirali vodjo kriminalne mreže, ki je bila odgovorna za goljufijo več sto starejših državljanov. Osumljenec je bil priprt v bližini Londona, od koder je vodil mrežo goljufov, usmerjeno predvsem na nemške in poljske državljane.

Med izvrševanjem naloga za prijetje, ki so ga izdali poljski organi, so policisti v osumljenčevem stanovanju zasegli ključne dokaze, kot so mobilni telefoni. Medtem je nemška policija opravila preiskave na petih lokacijah in zasegla več kot 160.000 evrov v gotovini, zlatih palicah in zlatih kovancih ter nakit, telefone in druge elektronske naprave.

Nevedni sostorilci poslani po denar

Organizirana kriminalna mreža je bila specializirana za klicanje starejših državljanov v Nemčiji in na Poljskem, pri čemer se je izdajala za policiste ali predstavnike drugih uradnih organov. Žrtve so bile obveščene, da je eden od njihovih sorodnikov odgovoren za prometno nesrečo ali podoben dogodek, ki je povzročil poškodbe ali smrt drugih oseb. Klicatelj prevare je nato predal telefon sostorilcu, ki je neutolažljivo jokal ali kričal v telefon in žrtev prosil, naj mu priskoči na pomoč. Namen tega pristopa je bil šokirati starejšo osebo, kar je klicatelju omogočilo nadaljevanje goljufivega postopka in zahtevo po predaji denarja, da bi se izognil priporu lažnega sorodnika.

Žrtev, ki je privolila v predajo denarja so poučili o postopku izročitve, nato pa so poslali osebo, ki je denar prevzela pred pragom žrtve. Da bi bila izpostavljenost čim manjša in se izognili tveganju aretacije, je kriminalna mreža za to nalogo prek spletnih zaposlitvenih platform najela sostorilce, ki za prevaro niso vedeli.

Med preiskavo je bilo aretiranih več kot 70 oseb, pri čemer so ujeli sostorilce celo med pobiranjem denarja na domovih žrtev. Celotna škoda znaša približno 5 milijonov evrov, z zasegom pa so preprečili preprečili oškodovanje žrtev v vrednosti 1,4 milijona eur.

Ne le finančna škoda – tudi duševne stiske in izguba zaupanja

V Europolu so opozorili, da predstavljajo kazniva dejanja, usmerjena na starejše državljane, ki se z goljufivimi klici izdajajo za predstavnike policije in pravosodnih organov, resno nevarnost in imajo velik vpliv na žrtve. Poleg pogosto nepopravljive finančne škode jim lahko povzroči duševno stisko in izgubo zaupanja v zakonite organe. V Europolu so izpostavili še možnost drugih prevar, kjer se storilci poleg organov pregona predstavljajo kot druge uradne osebe, celo zdravstveno osebje, pogosti pa so tudi triki z vnukom ali nečakom. V slednjih primerih se storilci izdajajo za bližnje sorodnike ciljnih žrtev, najpogosteje starejših, in se pretvarjajo, da imajo finančne, pravne ali zdravstvene težave, da bi od njih dobili denar.