Nove tehnologije olajšujejo ribarjenje, SICERT-u nagrada

Evropski mesec kibernetske varnosti se bo osredotočil na socialni inženiring, ki je glavna kibernetska grožnja. SICERT z nagrado ECSM 2023 za najboljši video.

Nove tehnologije olajšujejo ribarjenje, SICERT-u nagrada

V okviru Evropskega meseca kibernetske varnosti, ki ga koordinira Agencija EU za kibernetsko varnost (ENISA) ob podpori Evropske komisije in držav članic EU, bodo v oktobru po vsej Evropi potekali številni dogodki na temo kibernetske varnosti. Vseevropska kampanja se bo začela z dogodkom Cyber Days 2023, ki bo potekal v Evropskem parlamentu med 26. in 28. septembrom.

Evropski mesec kibernetske varnosti (ECSM) je letna kampanja Evropske unije, namenjena spodbujanju kibernetske varnosti med državljani in organizacijami ter zagotavljanju najnovejših informacij o digitalni varnosti z ozaveščanjem in izmenjavo dobrih praks. Vsako leto ves oktober po vsej Evropi poteka na stotine dejavnosti, vključno s konferencami, delavnicami, usposabljanji, spletnimi seminarji, predstavitvami, spletnimi kvizi in drugimi dejavnostmi, ki državljanom zagotavljajo vire, da se naučijo več o zaščiti na spletu. ECSM že več kot 10 let koordinira ENISA, podpirajo pa ga Evropska komisija, Europol, Evropska centralna banka in države članice EU, države EFTA ter več kot 300 partnerjev (vlade, univerze, možganski trusti, nevladne organizacije, strokovna združenja, podjetja) iz Evrope in širše.

V ospredju socialni inženiring

Agencija ENISA ugotavlja in analizira sedanje in prihodnje kibernetske grožnje, vključno s trendi na področju socialnega inženiringa. Kot navajajo v agenciji, večje zbiranje vedenjskih podatkov lahko privede do bolj ciljno usmerjenih napadov z ribarjenjem. Uporaba nastajajočih tehnologij, kot sta umetna inteligenca (UI) in avtomatizacija s strojnim učenjem, omogočata napadalcem, da analizirajo vedenje uporabnikov in izvajajo ciljno usmerjene napade.

V raziskavi ENISA Threat Landscape je bilo ugotovljeno, da je ribarjenje postalo najpogostejši začetni vektor, kar pomeni, da je socialni inženiring najbolj priljubljena vrsta napada za pridobitev dostopa do organizacije. Ko imajo napadalci dostop do notranjosti organizacije, lahko izvedejo nadaljnje napade, kot je izsiljevalska programska oprema.

Letošnja kampanja bo uporabnike vseh starosti opozorila na različne tehnike socialnega inženiringa. Na voljo bodo dejavnosti ter informacije, na osnovi katerih se bodo seznanili s številnimi načini, kako jih lahko prevarajo kibernetski kriminalci ter se naučili, kako prepoznati  in preprečiti morebitne prevare.

Nagrajeni slovenski video

Ob evropskem mesecu kibernetske varnosti je ENISA podelila nagrade ECSM 2023. Gre za pobudo, katere namen je izpostaviti uspešno ter inovativno promocijsko gradivo, ki so ga v preteklih letih pripravile države članice EU. Nagrade se podeljujejo v treh kategorijah: Najboljši video, Najboljša infografika in Najboljše izobraževalno gradivo.

Zmagovalci za leto 2023 so: 

Agencija ENISA bo zmagovalno gradivo promovirala ves oktober, v sklopu kampanje ECSM.