Češka lahko vzor pri angažiranju žensk za IKT

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo so v okviru dogodka »DigitALL: za več žensk v IKT« iskali rešitve za povečanje deleža žensk v poklicih na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

DigitALL: za več žensk v IKT.
V Sloveniji po podatkih indeksa DESI znaša delež strokovnjakinj za IKT samo 17 odstotkov.

Eden izmed glavnih ciljev Slovenije je do leta 2030 povečati število IKT strokovnjakov v Sloveniji s trenutnih 4,8 odstotka na deset odstotkov, pri tem pa na ministrstvu prepoznavajo kot nujno izmed rešitev tudi povečanje števila strokovnjakinj v IKT. Raziskave še vedno kažejo, da obstajajo velike razlike med spoloma pri specializiranih digitalnih veščinah: v Sloveniji je po podatkih DESI indeksa delež strokovnjakinj s področja IKT 17 odstotkov, na ravni Evropske unije pa 19 odstotkov. 

»Ključni izziv, s katerim se danes srečujejo podjetja, niso več finance, ampak kadri. Poseben izziv predstavljajo kadri iz informacijsko-komunikacijskih tehnologij, pa ne govorimo samo v IKT sektorju, ampak nasploh, tako v zasebnem kot tudi javnem sektorju,« je dejala dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo.

dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo
dr. Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo

Poseben gost dogodka je bil predstavnik češke neprofitne organizacije Czechitas, ki je v manj kot desetih letih v IKT programe vključil več kot šestdeset tisoč udeleženk s pomembnim ciljem – povečati raznolikost v svetu IKT in se zavzemati za višjo stopnjo digitalne strokovnosti med ženskami in v prihajajočih generacijah. 

»Naše poslanstvo je navdihovati, usposabljati in usmerjati nove talente k večji raznolikosti in konkurenčnosti v tehnologiji. Do danes smo usposobili skoraj 65 tisoč ljudi, večinoma žensk, v digitalnih veščinah, od nadgradnje do ponovnega usposabljanja. Najbolj iskana področja usposabljanja so: analiza podatkov, spletni razvoj in testiranje. Trenutno pripravljamo tudi pilotni program, osredotočen na kibernetsko varnost,« je razložil Ondřej Čejka, direktor Czechitas.

Ondřej Čejka, direktor Czechitas
Ondřej Čejka, direktor Czechitas

Čejka je izpostavil, da je veliko žensk, ki se usposablja prek njihovih  programov na starševskem dopustu ali jim grozi izguba službe, ker njihova delovna mesta izginjajo. Povedal je še, da spremljajo več kot tisoč kariernih sprememb žensk z različnih področij, ki so s svojimi talenti okrepile IT sektor, pri čemer njihove uspešne študentke pomagajo razbijati stereotipe o vlogah v IKT in služijo kot vzor drugim ženskam.