Kako zmanjšate mobilne grožnje vašemu poslovanju

Kibernetska varnostna platforma ESET Protect ponuja vgrajeno zaščito pred mobilnimi grožnjami ter zmožnosti za upravljanje mobilnih naprav.

Kako zmanjšate mobilne grožnje vašemu poslovanju

Ščitenje poslovnih informacijskih virov se vse bolj razširja izven meja poslovnega omrežja. Kibernetske grožnje se namreč selijo na mobilne naprave – po podatkih SI-CERT-a se je število napadov smishing v letu 2023 povečalo za 5-krat! Uporabniki mobilnih telefonov redno prejemajo goljufiva sporočila, preko katerih želijo napadalci pridobiti dostop do telefona, dejavnosti in podatkov.


Vse to preti uporabnikom mobilnih telefonov

Uporaba generativne umetne inteligence je pripeljala do tega, da uporabniki v svoje mobilne komunikacijske kanale od SMS do Viberja, WhatsAppa, Facebook Messengerja in Instagrama prejemajo prepričljiva sporočila. Vse več je primerov, ko uporabniki iz uradnih virov prenesejo okužene aplikacije, ki sledijo vsem njihovim pritiskom in pridobivajo osebne podatke, najraje o njihovih bančnih računih. Tvegano je tudi skeniranje QR-kod, saj imajo lahko vdelane povezave do goljufivih spletnih strani. Na vse to lahko dodamo okužbe z izsiljevalsko opremo, ki jo uporabniki vnesejo v telefon največkrat preko brezplačnih igric, pripomočkov in video predvajalnikov. Ne smemo pozabiti na kraje ali izgubo mobilnih telefonov, na zlorabe podatkov s strani bivših zaposlenih ter na vdore preko javnih omrežij WiFi in električnih polnilnic.


Podjetja lahko ta vektor napada vse bolj skrbi

Številni uporabniki s svojimi mobilnimi napravami dostopajo tudi do poslovnih virov, od službene e-pošte do dokumentov, poročil ter aplikacij za podporo pri trženju in prodaji ter za izvajanje storitev na terenu. Čeprav organizacije uporabo mobilnih naprav zaposlenih za poslovne namene čedalje pogosteje omejujejo, se z enakimi problemi srečujejo povsod, tudi v organizacijah, kjer zaposlenim ne dovolijo uporabe lastnih naprav, ampak jim za mobilno delo zagotavljajo službene. V 2022 je na goljufivo povezavo kliknilo že 27,5 odstotka uporabnikov službenih naprav, kar je 35 odstotkov več kot leto prej (Verizon Mobile Security Index).

ESET MTD 7 2024 2

Zakaj potrebujete celovito rešitev MTD na enem mestu

Podjetja so zaradi vse večjih potreb po zmanjševanju in preprečevanju tveganj primorana v večslojno zaščito mobilnih naprav Android in iOS. Zaščita pred mobilnimi grožnjami (MTD – Mobile Threat Defense) sega od zaščite na ravni naprave do omrežja in posamezne aplikacije. Takšno zaščito je zaradi samega upravljanja naprav in uresničevanja varnostnih politik precej lažje zagotavljati, če se izvaja na isti platformi kot zaščita ostalih končnih točk v omrežju. Hkrati poenostavlja odkrivanje in odzivanje na grožnje, odpravljanje posledic napadov, izvajanje varnostne analitike in poročanje. Poleg tega takšna osrednja zaščita omogoča sledenje bočnim premikom pri napadih z izsiljevalsko programsko opremo in s tem pravočasen odziv, ko je vektor napada mobilni telefon.

Z ESET Mobile Threat Defense do hitre zaščite mobilnih naprav

Modul ESET Mobile Threat Defense je na voljo kot standardna zmožnost paketov ESET PROTECT Advanced in Complete. To pomeni, da je že vključen v posamezno licenco, na primer za osebni računalnik zaposlenega in da za zaščito njegove mobilne naprave ni treba dodatno plačevati. ESET zagotavlja brezšivno integracijo modula v osrednji upravljavsko-nadzorni sistem. Omogoča celovito spremljanje vektorjev napada na mobilne naprave z enakimi zmogljivostmi kot za ostale končne točke, pri čemer se prilagaja edinstvenim značilnostim in izzivom mobilnih platform.

ESET Mobile Threat Defense je dovršena varnostna rešitev za zaščito dela na daljavo, zagotavljanje  varnosti pri uporabi lastnih naprav ter za varnost mobilnih aplikacij. Podjetjem omogoča, da zagotovijo skladnost z zakonodajo (NIS2) in lastnimi politikami, vzpostavijo ničelno zaupanje tudi na mobilnih končnih točkah ter povečajo varnost zaposlenih, pogodbenikov in vodilnih delavcev.